Sushi

Sashimi je japonská lahůdka, skládající se ze syrového masa ryb nebo jiných mořských plodů, nakrájeného na plátky. Je tradičně pokládána za nejchutnější japonskou pochoutku, často slouží jako první chod při formálním japonském jídle.

 

Nigiri sushi je váleček ze sushi rýže potřený wasabi (namida) a obložený kouskem omelety, ryby, nebo zeleniny. Pod kategorií nigiri patří také gunkan - maki sushi, což je proužek nori, obložený rýží a sypkou přísadou, ručně smotaný do válečku. Mezi druhy podobné nigiri-suši patří například temari-suši, což funguje na stejné principu jako nigiri samotné, jen s tím rozdílem, že z rýže se formuje koule.

 

Maki je rolované sushi. Nanáší se na plátky mořské řasy nori a hotové rýže nišiki. Na ty se pak vkládá zelenina, avokádo, na kousky nakrájený syrový či uzený losos, tuňák, kreveta a jiné mořské plody. Výsledná vrstva se pak sroluje, vychladí a nakrájí.

 

Ura-maki, neboli obrácené sushi, či sushi naopak jsou obrácené rolky. Rýže je zvenku na roličce, ozdobená je sezamem, kaviárem, plátkem syrové ryby, nebo nejčastěji syrovým či uzeným lososem. Ura-maki je v podstatě rýžová rolka obalená plátky čerstvého lososa a tuňákem, krevetami, chřestem a japonskou majonézou atd.

 

Obsahuje alergeny: 1,2,4,6,11